Voorzitters en sprekers
Voorzitters
Prof. dr. Diana Delnoij
Voorzitter
Prof.dr. Diana Delnoij is chief scientific officer van Zorginstituut Nederland en bijzonder hoogleraar ‘Sturing op kwaliteit en doelmatigheid van zorg’ aan de Erasmus School of Health Policy & Management.
Bij het Zorginstituut houdt Diana zich bezig met strategische advisering over onderzoeksbeleid. Zij draagt bij aan het opstellen en actueel houden van de meerjarenonderzoeksagenda van het Zorginstituut, vertaalt wetenschappelijke kennis naar strategisch beleidsadvies en participeert als stuurgroeplid in de academische werkplaats ‘Verzekerde zorg’, de academische werkplaats ‘Zorgpraktijk en Beleid’ en de onderzoekswerkplaats ‘Routine zorgdata voor passende zorg’. Daarnaast is zij namens het Zorginstituut voorzitter van het International Horizon Scanning Initiative (IHSI).
Als politicoloog richt Diana zich in haar eigen onderzoek vooral op sturingsvraagstukken en op de rol van de overheid in relatie tot die van partijen in de zorg. In de studies van de promovendi die zij begeleidt, fungeert het Zorginstituut regelmatig als object van onderzoek. Daarnaast is zij speciaal geïnteresseerd in de rol en positie van patiënten en in patiëntrelevante uitkomsten van zorg.
Dr. Joost Enzing
Voorzitter
Dr. Joost Enzing is als gezondheidseconoom werkzaam bij Zorginstituut Nederland. Recent promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op verbreding van de toets op het basispakket. Hij wil bijdragen aan het weloverwogen besteden van het zorgbudget dat alle Nederlanders samen financieren. De moeilijke keuzes die daarbij horen moeten transparant zijn en gebaseerd op wat voor de samenleving belangrijk is. Joost werkt aan de methoden die daarbij worden gevolgd, zoals de richtlijn voor economische evaluaties.
In zijn rol als coördinator van de academische werkplaats ‘Verzekerde Zorg’, in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht, draagt hij bij aan de belangrijke verbinding van wetenschap en beleid.
Sprekers
Prof. dr. Robert Verheij
Spreker
Prof. dr. Robert Verheij is bijzonder hoogleraar transparantie van zorg vanuit patientenperspectief aan de Tilburg University, coördinerend adviseur bij Zorginstituut Nederland en programmaleider ‘Zorgdata en het lerend zorgsysteem’ bij het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe we ons zorgsysteem kunnen laten leren van zichzelf. Dat onderzoek vindt plaats op het snijvlak van ICT, wet- en regelgeving, organisatievraagstukken, implementatiewetenschap en een grote diversiteit van epidemiogische en zorginhoudelijke thema’s. Robert bouwt hierbij voort op 15 jaar ervaring in onderzoek op basis van gegevens die de zorg zelf voortbrengt in de vorm van declaraties en elektronische patiëntendossiers.
Prof dr. Hester Lingsma
Spreker
Prof. dr. Hester Lingsma is hoogleraar Medische Besliskunde. Ze haalde haar BSc Beleid en Management in de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en haar MSc Klinische Epidemiologie aan het Nederlands Instituut voor Gezondheidswetenschappen (NIHES), verbonden aan het Erasmus MC. In 2010 promoveerde ze cum laude onder begeleiding van prof. dr. Ewout Steyerberg. Momenteel leidt Hester de onderzoeksgroep Medische Besliskunde bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, een multidisciplinaire groep van onderzoekers.
Haar doel is om met kwantitatief onderzoek bij te dragen aan optimale, op bewijs gebaseerde en gepersonaliseerde beslissingen in de gezondheidszorg. Hesters specifieke interesses zijn voorspellende modellen en het gebruik van uitkomstinformatie, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van behandeleffecten, het meten van de kwaliteit van zorg en voor samen beslissen. Ze werkt nauw samen met clinici binnen en buiten het Erasmus MC om de patiëntenzorg direct te verbeteren.
Dr. Matthijs Versteegh
Spreker
Dr. Matthijs Versteegh is gespecialiseerd in kosteneffectiviteit in de zorg. Hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de gezondheidseconomie en werkte vervolgens bij Ecorys aan doelmatigheidsvraagstukken in Nederland, India, Kazachstan en Moldavië. Daarna zat hij van 2014 tot 2022 in de directie van het Institute for Medical Technology Assessment van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de laatste drie jaar als algemeen directeur.
Matthijs is editorial board member bij Medical Decision Making, vaste columnist bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en lid van de internationale onderzoeksgroep ‘EuroQoL Research Foundation’. Sinds 2022 is Matthijs ondernemer in de besloten vennootschap ‘Huygens & Versteegh’. Voor Zorginstituut Nederland werkt Matthijs tot 2025, samen met Simone Huygens, aan het verder ontwikkelen en implementeren van ziektemodellen voor pakketbeheer. Matthijs zet zich in voor zinnig gebruik van kosteneffectiviteit in klinische besluitvorming.
Prof. dr. Wim Goettsch
Spreker
Prof. dr. Wim Goettsch is hoogleraar Health Technologie Assessment (HTA) van Geneesmiddelen aan de Universiteit Utrecht en bijzonder adviseur HTA bij het Zorginstituut. Het doel van zijn onderzoek is om methoden te ontwikkelen die gecontroleerd gebruik mogelijk maken van nieuwe innovatieve geneesmiddelen binnen de (financiële) grenzen van ons verzekerde pakket. Een onderdeel daarvan is om te bepalen hoe vergoeding kan worden gekoppeld aan de uitkomsten van behandelingen.
Een ander aandachtsgebied is de ontwikkeling van beoordelingsmethoden om gegevens uit de klinische praktijk beter in te zetten bij het bepalen van de effectiviteit en kosteneffectiviteit van nieuwe geneesmiddelen. Verder is hij betrokken bij de opzet van een nieuwe Europese beoordeling om nieuwe geneesmiddelen en hulpmiddelen gemeenschappelijk te evalueren. Zijn aandacht gaat ook uit naar hoe HTA-methoden en -processen kunnen aansluiten bij beoordelingen van geneesmiddelen voor marktautorisatie en bij het opstellen van klinische richtlijnen.